Bij het woord kamperen denk je natuurlijk direct aan een zonovergoten camping in binnen- of buitenland. Liefst met een zwembad, zee of meertje in de buurt om heerlijk in af te koelen tijdens de hoge, zomerse temperaturen. Maar wanneer je van kamperen houdt kun je dit ook tijdens de winter doen. Alhoewel vele campings in het najaar het kampeerseizoen afsluiten zijn er ook genoeg die het hele jaar geopend zijn. Wanneer je goed voorbereid bent is kamperen in de winter juist erg leuk.

De voorbereidingen

Om te gaan winterkamperen moet je logischerwijs andere voorbereidingen treffen dan voor een zomervakantie. Je kunt natuurlijk verblijven in een caravan of camper wanneer je niet helemaal verstoken wilt zijn van enige luxe en comfort. Maar wanneer je echt back to basics wilt gaan verblijf je in een tent. Zorg in dat geval voor een tent die vervaardigd is uit ademend materiaal en met een katoenen binnentent voor extra isolatie. En natuurlijk neem je een grondzeil mee. Wanneer de tent, camper of caravan is voorzien van een luifel is dit een goede plek om vochtige kleding en natte schoenen te bewaren. Maar nog beter is een voortent. Hiermee creëer je een goede afscheiding tussen binnen en buiten. Verder mag een goede slaapzak, slaapmat of luchtbed, thermo-ondergoed, fleecekleding, waterdichte en goed gevoerde schoenen, water- en winddichte jas, muts, handschoenen en extra sokken niet in je uitrusting ontbreken.

Rust en ruimte

Wil het in de zomer nog wel eens moeilijk zijn om een plekje op de camping te bemachtigen, daar heb je in de winter geen last van. Geen velden vol met kampeergasten die luidruchtig aanwezig zijn maar ruimte en rust. En diegene die om diezelfde reden juist in de winter gaan kamperen, daar heb je geen last van. Wel is het zo dat je met deze mensen veel makkelijker contact maakt. Wanneer het goed klikt kun je zelfs samen dingen afspreken. ’s Avonds een borreltje bij elkaar doen, een dagje samen uit om de omgeving te verkennen of een ander gezellig uitstapje. Laat daarom tassen bedrukken die je weggeeft aan je kampeervrienden. Kunnen ze mooi kampeerspullen of benodigdheden voor een dagje weg in opbergen. En natuurlijk moeten er tijdens het winterkamperen ook boodschappen worden gedaan bij de kampwinkel of supermarkt in de buurt. Laat daarvoor boodschappentassen bedrukken die je uitdeelt aan de winterse campinggasten.

Knus en comfortabel

Ook al ben je misschien een echte koukleum, je kunt het in je winterse kampeerverblijf wel knus en comfortabel maken. Een goede kachel, een elektrisch matje die je met een USB stekker oplaadt en een knapperend kampvuurtje. Daarnaast hebben veel campings die het gehele jaar geopend zijn extra voorzieningen. Vloerverwarming in het sanitair gebouw, een overdekt extra verwarmd zwembad of wellness faciliteiten zoals een hottub of sauna. Iets waar je in de zomermaanden niet zo gauw gebruik van maakt. Nog een groot voordeel van winterkamperen? Je hebt geen last van muggen of vliegen.