Het heeft even geduurd, maar eindelijk is Amazon ook in Nederland geopend. Natuurlijk kon je Amazon al gebruiken op buitenlandse sites, maar nu is er dan ook eindelijk een Nederlandse versie. Dat is goed nieuws voor online ondernemers. Het is minder goed nieuws voor bestaande e-commerce platformen als bol.com, Wehkamp en Coolblue.
Het is het zesde Europese land met een een eigen Amazon. Dat houdt in dat er producten verkocht worden van Nederlandse ondernemers. En klanten kunnen rekenen op een Nederlandse klantenservice. De Nederlandse Amazon maakt gebruik van een distributie (fulfillment) centrum in Duitsland, net over de grens bij Roermond.
Op Amazon kan je vrijwel alles kopen. Je vindt er cosmetica, kleding, boeken, sieraden, keukengerei, sportartikelen, tuinartikelen, dierenbenodigdheden, DVD’s, elektronica, meubels, speelgoed, en beddengoed. Het is de perfecte plek om verschillende prijzen met elkaar te vergelijken. En tegenwoordig maakt Amazon ook films en series die je bij Amazon Prime kan kijken.

Razendsnelle bezorging

Zodra een klant zijn bestelling heeft geplaatst op de website van Jeff Bezos zijn Amazon, treedt het indrukwekkende backend systeem in werking. De meeste verkopers maken gebruik van dit Amazon fulfillment systeem. Het betekent dat ondernemingen hun producten aanleveren bij verschillende distributiecentra over de hele wereld. Deze worden samengesteld op basis van algoritmen die de soorten en het aantal producten voorspellen voor een bepaalde regio.
Deze algoritmen en fulfilment centra zijn een van de onderscheidende factoren van Amazon. Zij zijn het geheim achter de consistente en snelle levering en goedkopere prijzen. Dankzij het Amazon systeem wordt een bestelling vrijwel direct door een picker in het dichtstbijzijndste distributiecentrum ingepakt. Kort daarop is de bestelling al onderweg naar de klant. Afhangende van de gekozen verzendoptie, kan het hele proces slechts enkele minuten duren.