Ben je jonger dan 25, dan weet je waarschijnlijk niet wat Hyves is. Hyves is namelijk ontzettend oldskool. Het is de sociale media die super populair was in Nederland voordat Facebook voet aan wal kreeg. Aan het begin van deze eeuw had meer dan de helft van de Nederlanders een Hyves profiel. Hiermee kon je met elkaar chatten, foto´s laten zien, en daten. Net als wat je nu op andere sociale media ook doet.

Hyves was heel erg populair


Hyves is een website waarop gebruikers gratis profielen aanmaakten. Met die online profielen hadden de gebruikers contact met vrienden, familie en collega’s. Ook gebruikten veel mensen Hyves om nieuwe mensen te leren kennen en te daten. Ook werden de profielen gebruikt om afbeeldingen, muziek, video’s en artikelen met elkaar te delen.
Via een zoekmachine kwam je in contact met andere mensen. En zodra de ander jouw vriendschap accepteerde konden beide gebruikers berichten met elkaar uitwisselen. Je kon ook aangeven hoe jij je voelde, wat jouw online vrienden dan konden zien.
Mensen zetten vaak heel persoonlijke dingen op hun profielen vermelden. Of het nu was waar ze werkten, waar ze studeerden, wat hun leeftijd was, of andere persoonlijke gegevens. Al deze gegevens konden alleen gezien worden door andere gebruikers waar jij mee bevriend was. Onbekenden hadden geen toegang tot jouw profiel, en konden jouw foto´s niet zien.

En toen kwam Facebook

Facebook leek heer erg op Hyves. Het duurde dan ook niet lang totdat mensen overstapte naar de internationale social media gigant. Dat was een stuk handiger, zeker als je vrienden had in het buitenland. In 2011 was Facebook in Nederland populairder geworden dan Hyves. Na twee jaren van flinke verliezen, sloot Hyves haar deuren in 2013.